Centraal Station: de spoorwegkathedraal

Wist je dat het Centraal Station van Antwerpen is één van de mooiste stationsgebouwen in Europa is? Omdat het zo’n prachtig station is, heeft het ook de naam ‘spoorwegkathedraal’ gekregen. Het station was eerst een klein kopstation wat vervolgens in 2007 groots verbouwd werd tot een belangrijk treinstation. Nu is het geen stopstation meer en kan je ook makkelijk bijvoorbeeld een trein naar Amsterdam nemen.

Zeker een van de meest spectaculaire stations

Het stationsgebouw is een mix van stenen muren en een glazen koepel en bevat perrons die over verschillende niveaus verspreid liggen. Ook als je niet met de trein naar Antwerpen gaat is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan het station te brengen.

Als je in het Centraal Station bent, wandel dan ook zeker eens door de prachtige gangen en flaneer op de grote trap.De ‘Middenstatie’, zoals het Centraal Station ook wel door Antwerpenaren genoemd wordt, is gebouwd in een eclectische stijl. Kijk trouwens eens erg goed naar de klok van het station aan de voorgevel, hoe schrijf je ook alweer een Romeinse 4?

De Grote Markt

De Grote Markt van Antwerpen is het centrale plein van de stad maar ook één van de gezelligste. Aan het plein vind je een hoop prachtige oude gildehuizen en bezienswaardigheden, maar ook een aantal leuke terrasjes en de mooie Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo. Vanaf de Grote Markt kan je het zestiende-eeuwse Stadhuis van Antwerpen aanschouwen, dat ontworpen werd door Cornelis Floris en als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen wordt gezien.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Markt_(Antwerpen)

Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

De prachtige kathedraal van Antwerpen steekt boven het centrum van de stad uit door de grote toren van 123 meter hoog. De kathedraal is meerdere malen gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd waardoor je er verschillende architectonische stijlen kan vinden.

Zo is de kerk in de twaalfde eeuw ontstaan rondom een negende-eeuwse kapel. Ook is er maar weinig van het oorspronkelijke interieur over door de zestiende-eeuwse beeldenstorm, maar er zijn ook een aantal beroemde werken van de Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens te zien in de kerk (waaronder het beroemde ‘De Kruisoprichting’, alleen al daarvoor zou je echt de kathedraal moeten bezoeken).

 • De kathedraal is doordeweeks dagelijks tussen 10:00 en 17:00 geopend voor het publiek, en op zaterdag tot 15:00 en op zondag tussen 13:00 en 16:00.
 • Toegang tot de kerk kost €6 voor iedereen ouder dan twaalf jaar die niet uit Antwerpen zelf komt.
  http://www.dekathedraal.be/nl/

De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd en was toen één van de rijkste en machtigste kerken van het land. Tegenwoordig doet het prachtige laatgotische gebouw dienst als parochiekerk, waar je onder andere mooie beelden en kunstwerken van Peter Paul Rubens kan aanschouwen. Ook kan je een kijkje nemen in de schatkamer.

 • De kerk is dagelijks tussen 14:00 en 17:00 gratis te bezoeken.
 • Toegang tot de schatkamer kost €1.

Het Rubenshuis

Aan het einde van de zestiende eeuw verhuisde de jonge Peter Paul Rubens naar Antwerpen, waar hij vervolgens op een kort verblijf in Italië na zijn hele leven heeft gewoond. Aan een zijstraat van de Meir, de Wapper, liet hij een mooi huis bouwen in de Italiaanse stijl, waardoor het op een klein paleis uit de renaissance lijkt. In het gebouw werden vele schilderijen door Rubens zelf en door zijn leerlingen geschilderd. Sommige van deze werken zijn nog steeds in het Rubenshuis te zien nu het na een restauratie in de oorspronkelijke staat hersteld is en als museum dienst doet.

 • Het Rubenshuis is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 17:00.
 • Een ticket kost €10 voor volwassenen en €8 voor scholieren en studenten.
 • Toegang is gratis voor iedereen jonger dan 12 jaar en ouder dan 65 jaar.
  https://www.rubenshuis.be/nl

Het Begijnhof

Het Begijnhof was in de zestiende eeuw een plek waar oudere armen vrouwen samen in huisjes rondom een park woonden. Deze begijnen richtten zich hier vaak op een leven gewijd aan het geloof. Tegenwoordig wonen er nog maar enkele begijnen in dit Begijnhof, en zijn er in de meeste andere huisjes bejaardenwoningen te vinden. Het hof zelf is een mooie plek van rust in de stad en zeker een bezoekje waard.

De Plantentuin

De Plantentuin of Den Botanieken Hof aan de Leopoldstraat is ook een kleine oase van rust in het centrum. Ooit deed de Plantentuin dienst als tuin waar kruiden met genezende krachten werden geplant voor het ziekenhuis. Tegenwoordig vind je er ongeveer 2000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen, waarvan sommige van deze flora beschermd zijn.

Tijdens het winkelen of bekijken van bezienswaardigheden is de Plantentuin dan een prachtige plek om even te zitten op een bankje en bij te komen. 

’t Steen

’t Steen is de oude burcht van Antwerpen, welke te vinden is op de oever van de Schelde. Het werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw en is hiermee het oudste gebouw op de Antwerpse kade. Ook was het één van de eerste stenen gebouwen van de stad. De burcht deed honderden jaren dienst als gevangenis, maar sinds de 19de eeuw is het een museum. Bij de burcht kan je ook een standbeeld vinden van Lange Wapper, een plaaggeest die dronken mensen angst aanjoeg in een 19de-eeuws gedicht.

 •  Het Steen is momenteel in restauratie. Daarna zal je er via een belevingsparcours meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en het gebouw. Ook de cruiseterminal verhuist naar Het Steen.

Zurenborg

De wijk Zurenborg is gelegen tussen het Centraal Station van Antwerpen en het Station Berchem en is hiermee een mooi verstopt pareltje. Deze hele wijk werd begin van de twintigste eeuw gebouwd en bestaat hierdoor vooral in de bijzondere Belle Époque stijl. Art-nouveau elementen zijn overal in verwerkt, vooral in de huizen aan de Cogels-Osylei en daar omheen. Ook kan je heel wat leuke terrasjes vinden in de wijk, op de Draakplaats en de Tramplaats, waar je even kan genieten als een local.

Deze wijk is de laatste jaren erg in opkomst en wordt al lachend onder Antwerpenaren de ‘hipsterwijk’ genoemd. Zeker wel een wandelingetje waard!

Het Zuid

Maar het kan nog hipper! Het Zuid is een wijk buiten het centrum van Antwerpen dat als de hippe wijk van de stad gezien wordt. De oude gebouwen in de wijk zijn in de laatste decennia omgebouwd tot ateliers en studio’s maar ook tot hippe woningen. Zo zijn hier een hoop galerijen, modehuizen, design winkels en kunststudio’s te vinden, maar ook leuke restaurants en cafés. Ook vind je een paar kunstmusea in de wijk, zoals het Museum voor schone Kunsten en het Fotomuseum.

Het Museum voor Schone Kunsten is voorlopig nog steeds gesloten door verbouwingswerken
, en dat voor onbepaalde tijd. Delen van de collectie zijn te bekijken op enkele gastlocaties zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en in het Snijders&Rockoxhuis.

Het Museum voor Schone Kunsten

Het museum voor Schone Kunsten herbergt een hoop kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo zijn er onder andere werken van Peter Paul Rubens te zien. Daarnaast zijn er ook een aantal buitenlandse werken terug te vinden in de collectie van het Museum voor Schone Kunsten, zoals werken van Titiaan en Auguste Rodin.
Het museum wordt momenteel gerestaureerd, waardoor het niet geopend is. De collectie blijft echter te zien op gastlocaties in Antwerpen, zoals het Rockoxhuis en de Onze Lieve Vrouwekathedraal.
https://www.kmska.be/nl

Het MAS: Museum Aan de Stroom

Over het mas

Het MAS is meer dan alleen een knap gebouw met talloze indrukwekkende objecten. Ontdek hier wat het museum zo uniek maakt en hoe de werking in elkaar zit.

Wat is er te zien?

Het MAS is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk ‘het Eilandje’. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt je er 60 meter hoog. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 500.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.

Wat is zer te doen?

Het MAS is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk ‘het Eilandje’. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt je er 60 meter hoog. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 500.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.
https://www.mas.be/nl

De Modenatie

Het gebouw van de Modenatie herbergt enkele instituten die te maken hebben met de modewereld van Antwerpen. De stad is sinds een aantal jaar een belangrijke modestad door een aantal topontwerpers die hier wonen en/of werken.

De Modenatie is dan ook het centrum van deze wereld.
https://www.momu.be/en/

De Ruien

Onder de stad stromen geheimen
De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen. Dit net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzag de stad van water en een binnenhaven. Toen de ruien overwelfde riolen werden, verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en ons geheugen.

Herontdek nu dit verborgen patrimonium. Het ondergronds gangenstelsel geeft nog steeds blijk van haar boeiende en rijke geschiedenis. Een bezoek aan De Ruien, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, spiegelt de historische stadskern boven uw hoofd, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden. Wist u dat De Ruien voor een groot stuk overwelfd werden door de Jezuïeten, om ruimte te maken voor de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein?

We nemen u mee op een bevreemdende wandeling in de onderbuik van Antwerpen!

De Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel is een voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde in de stad Antwerpen. De bouw van de Sint-Annatunnel begon in 1931 en de tunnel werd in 1933 geopend.

Deze 572 meter lange tunnel, die zich 31,57 meter onder de grond bevindt, wordt door de Antwerpenaren ook wel de Voetgangerstunnel genoemd en verbindt sinds 1933 de stad met de Linkeroever, met andere woorden het oudere met het nieuwere Antwerpen. Beide kanten hebben een lift voor 40 personen of maximaal 3.000 kg, en twee maal twee authentieke houten roltrappen. Deze roltrappen waren voor die tijd een echte nieuwigheid. De uitwendige diameter van de tunnel bedraagt 4,74 m, de inwendige 4,30 m. De beide toegangsgebouwen zijn van de hand van Emiel Van Averbeke.

Brouwerij De Koninck

Een Bolleke, veel Antwerpser kan het niet! De Koninck is de lokale brouwerij van Antwerpen. Al ruim 150 jaar wordt het bier in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg gebrouwen. Sinds de verbouwing van een aantal jaar geleden kan je hier met een leuke rondleiding mee om het brouwproces van het De Koninck bier te zien. Natuurlijk mag je bij de rondleiding ook het gebrouwen bier proeven. 

 • Brouwerij de Koninck is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 18:00, met verlate openingstijden tot 20:00 op de zaterdag.
 • Een ticket kost €14, of €12 voor senioren, €10 voor studenten en €8 voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar oud.
  https://www.dekoninck.be

De Meir

De Meir is een van de belangrijkste winkelstraten in de Belgische stad Antwerpen. Samen met de De Keyserlei, de Teniersplaats en de Leysstraat vormt de Meir de verbinding tussen het Centraal Station en het historische centrum van de stad Antwerpen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meir_(straat)

Antwerpse Zoo

Het Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk

Red Star Line museum

Het Havenhuis

De Wilde Zee

De Bourla schouwburg en de Stadsschouwburg

Het Felix Pakhuis

De zaterdagmarkt

De middeleeuwse Vlaeykensgang

Shoppen in Antwerpen

De vogeltjesmarkt

De diamantwijk